Architectural Design l Interior Styling
PDESGN
Create Your First Project
Start adding your projects to your portfolio. Click on "Manage Projects" to get started
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR UYGARLIK ODAĞI OLARAK BAŞKANLIK VE ŞEHİR MECLİSLERİ FİKİR PROJESİ YA
Proje türü
Yarışma - İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR UYGARLIK ODAĞI OLARAK BAŞKANLIK VE ŞEHİR MECLİSLERİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI
Tarih
2023
Konum
İzmir - TÜRKİYE
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR UYGARLIK ODAĞI OLARAK BAŞKANLIK VE ŞEHİR
MECLİSLERİ FİKİR PROJESİ YARIŞMASI Tasarım Raporu
İzmir’e her adım attığımda durmuş bir zamana yolculuk etmiş gibi hissediyorum. Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olabilir, birçok yeni kimlikli yapıyı barındırabilir; fakat kamu binaları başta olmak üzere yeni teknolojileri barındıran sembolik yapılara rastlayamıyoruz. Halbuki dünyadaki tüm büyükşehirlerde sembolik kamu ya da müze yapıları turizmin de önünü açıyor. Dubai örneğini vermek istiyorum. Geleceğin şehri, ütopyalar ve futuristik yapılarıyla 2071 yılını hedeflediğini, uçan araçlarla seyahatlerin başlayacağını şimdiden Geleceğin Müzesi’nde ziyaretçilerine sunuyor. Keza, Louvre Müzesi’nin Abudhabi versiyonu Jean Nouvel tarafından tasarlanmış, müthiş bir sembolik yapıdır. Açıkçası müzeyi gezerken içindeki eserlere odaklanmaktansa yapıyla ilgilendiğimi hatırlıyorum. Birçok ziyaretçi eserleri değil yapıyı incelemeye geliyor. Benzer durumda şuan İstanbul’da İstanbul Modern’de yaşanıyor. Mimarlık camiası başta olmak üzere ziyaretçiler İstanbul Modern’in yapısı ile ilgileniyorlar.
Bir başka konu da kamu binalarının işlevsizliği, bunun en iyi örneğini pandemide yaşadık. Ziyaret edilmeyen binaların kullanılmayan alanların köhneliği içimizde acı yarattı. Keşke tüm bu ofis binalarını yıksak da yeşil alana çevirsek kentleri dedik içimizden…
Bugüne kadar ele aldığım tüm mimari konularda tasarım yaklaşımım “ekoloji + teknoloji + zeka” pratiklerine dayandı. Bu bağlamda; yukarıdaki dertleri de içine alarak hem kendine, hem çevresine yeten bir yapı üretmeye, vatandaşa güneş enerjisini kullanmayı teşvik etmeye, güneş enerjisinin estetik kaygılar taşıyan bir formda teşhirini yapacak bir bina tasarlamaya karar verdim. Batı ve güney cephelerine takılmış bir deniz kabuğunu andıracak form üzerine yoğunlaştım. Kaymakamlık – İzsu tarafından yayayı meydana davet edecek bir saçağa dönüşen deniz kabuğu üzerinde de çok sayıda esnek güneş panelini barındırıyor olacak. Kabuğu binadan ayırdığımızda gayet sade ve işlevini karşılayan bir yapıyla karşılaşıyoruz. Çelik + Betonarme yapı sistemi ile tasarlanan yapı gridal bir sisteme sahip. Bu sayede ihtiyaç programındaki esnekliğe de cevap veriyor.
Saat Kulesinin olduğu meydandan yapıya baktığımızda deniz kabuğu formunu rahatlıkla okuyabiliyoruz. Kabuğa daha yakından bakmak isteyeceğimiz için yapıya yaklaşıyoruz ve yapının zemin katında info ofisi bizi karşılıyor. Info ofisinin hemen sırasında Him ofisleri, satış birimleri yer alıyor. Merkez Bankası İzmir Şube Müdürlüğü tarafından ise araç giriş çıkışlarını rahatlıkla yapabiliyoruz. Ayrıca araçla yapıya vardığımızda 1.bodrum katta 20 araçlık bir otopark bizi karşılıyor. Binanın ihtiyacı olan sığınak ve teknik hacimler de 1. Bodrum katta çözülmüş durumdadır.
1.Normal katta 300üye ve 100 izleyici kapasiteli kent meclisleri salonu ve fuayesi yer almaktadır. Her katta olduğu gibi bu katta da 2 yangın merdiveni, yeterli sayıda asansör, kat ofisi, kadın – erkek – engelli wc ler yer almaktadır.
2.Normal katta ; meclis komisyon odaları, parti grup odaları, ihtisas komisyon odaları, çok amaçlı salon ve sergi salonu yer almaktadır.
3.Normal katta başkanlık katı tasarlanmış olup; bu katta ayrıca gezilebilir bir teras çatı alanı vardır.
Yapının toplam kapalı alanı: 7670m2
Yapının toplam açık ve yarı açık terasları toplam alanı: 1930m2
Yapının toplam inşaat alanı: 9600m2’dir.