Kentsel Dönüşüm Bina Yenileme sürecinde Müteahhitle anlaşma yöntemleri nelerdir?
Kentsel Dönüşüm Bina Yenileme sürecinde Müteahhitle anlaşma yöntemleri nelerdir? 1. Bu karar imar planının plan notlarına esasen alınır. İskana konu mükteseb haktan yararlanılması durumunda müteahhite daire çıkarılmaz. Böylesi plan notlarında genelde bağımsız bölüm sayısının arttırılamayacağı şeklinde bir not vardır. 2. İmar planında blok imarlı parsellerde iskana konu mevcut bınanın projesiyle karşılaştırma yapılıp yine aynı inşaat alanı verisi elde ediliyorsa, kat malikleri mevcut kullanıma benzer şekilde projelerini istiyorlarsa, yine müteahhite daire çıkarılamayacaktır. Belki bodrum ve son katlarda katlarda süpriz alanlar yakalanabilir ve mevzuatı karşılarsa bu kısımlarda müteahhite daire çıkarılabilir. 3. Emsal ve taks uygulamaları olan imar parsellerinde ise durum diğer iki örnekten farklıdır. Buralarda imar planı notlarında aykırı bir hüküm yoksa, bağımsız bölüm sayısının 1,5katına kadar bağımsız bölüm sayısı arttırılabilir. Elbette bu husus imar yönetmeliği ve plan notlarına uygun şekilde yapılmalıdır. Bunun yanında kat malikleri mevcuda yakın daire planlaması talep ederse yine müteahhite daire çıkarma hususu mümkün olmayabilir. Tüm bu üç maddeyi dikkate aldığımızda, kat maliklerine tavsiyem büro tescilli mimarlık bürolarıyla çalışarak ön proje hazırlatmanızdır. Ön proje müteahhitle anlaşma biçimine karar vereceğiniz projedir. Büro tescilli mimarlık büroları listesine İstanbul için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubenin websitesinden erişebilirsiniz.
Mimarlık hizmetleri ve danışmanlıklar için bize ulaşabilirsiniz: info@pdesgn.com
Websitemiz: pdesgn.com
Yüksek Mimar Pelin Düştegör Pdesgn Mimarlık Kurucusuyum. #kentseldönüşüm #istanbul #beşiktaş #mimarlık #bina #binayenileme
Kentsel dönüşüm bina yenileme sürecinde müteahhitler hangi yöntemle sözleşme imzalar?
Temel olarak iki şekilde sözleşme şekli vardır: 1. Taahhüt sözleşmesi: Maliyet + kar şeklinde çalışılan, müteahhite bağımsız bölüm çıkmayan koşullarda bu yöntem kullanılır. Aynen evinize tesisatçı çağırdığınızda maliyet + işçilik ödeme usulüne benzer bir yöntem olarak aklınızda canlandırabilirsiniz. 2. Kat karşılığı sözleşmesi: Müteahhitin de arsada sizinle ortaklığı olan bir yapım sözleşmesidir. Bu koşul ancak ön projede müteahhite bağımsız bölüm kazandırılabileceği hususlarda mümkündür. Bu şart her parsel için mümkün olamayabiliyor. Bazı imar planlarında malikler için tek çözüm taahhüt sözleşmesi yapmak şeklinde süreç ilerliyor.
Mimarlık hizmetleri ve danışmanlıklar için bize ulaşabilirsiniz: info@pdesgn.com
Websitemiz: pdesgn.com
Comments