top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları ve yıl bazında değerlendirme

Kentsel dönüşümde mülk sahibinin hakları ve yıl bazında değerlendirme yapmak istiyoruz. Kentsel dönüşüm kaç yıllık binaları kapsıyor? 50 yıllık binalar yıkılacak mı? Binanın kentsel dönüşüme girmesi için ne gereklidir? Kentsel dönüşümün avantajları ve dezavantajları nelerdir? Kentsel dönüşümün çevreye etkileri var mı?


Bu fotoğrafı Dikilitaş Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm yöntemiyle yenilenen bitmek üzere olan (dıştan bitmiş) Darphane'ye ve Barbaros Bulvarı'na çok yakın konumda olan bir binanın yanından geçerken çektim. Uzunca bir süre durup baktım. Sonra çektiğim fotoğrafa da uzunca baktım. Önce öfkelendim, sonra üzüldüm. Kentsel dönüşümle yenilenmiş, muhtemelen malikleri ceplerinden para ödeyerek yenilettiler. Emin olun malikler bu görüntüyü (kapatılacak bile olsa) proje koordinasyonsuzluğu ve hatta belki de uygulama hatasını (sorun tespiti detaylı yapılmalı) hak etmiyorlar. Binanın yıkılmadan önceki fotoğrafını buradan paylaşmak konumu adresleyeceğinden, malikler ve müteahhit arasında sorun teşkil edebileceğinden buradan paylaşmak istemiyorum. Nerede eski muteber projecilik zamanları, mimarın ve mühendisin bilgisi ile süreçleri yönettiği zamanlar demek geldi içimden...


Kentsel dönüşümde 1999 yılı öncesi ve sonrası yapılmış diye sınıflandırma yapılmakta; 99 depremi sonrası yapılmış binaları güvenli buluyoruz ya aslında bu bakış açısı N.Ş.A'da böyle... Fotoğraftaki bina 2008 yılında Beşiktaş'ta yapılanlardan biri (Semt söylemek istemiyorum.)... Bina cephesinin yönlenişi kuzey batıya tekabül ediyor. Cephede mantolama var mı tam anlayamadım. Varsa da yoksa da bu bina için durum endişe verici diyebiliriz. Tek güvenilir tarafı bulunduğu bölgenin zemin verilerinin iyi olmasıdır.



1999 yılı sonrası yapılmış cephesi sımsıkı kaplanmış başka bir bina fotoğrafı paylaşıyorum. Cephenin her yerini inceledim. Binanın etrafında gezebildiğim kadar gezdim. Kompozit malzeme ile kaplanmış, cepheye iyi bütçe ayrılmış olduğu görünüyor. İki konuya bütçe ayrılmamış; birincisi doğru detayları üretecek mimarlık ofisine, diğeri de nitelikli şantiye şefine...


Kentsel dönüşüm süreçlerinde malikler güvenilir ve parası olan iş bitirmiş müteahhit bulmaya özen gösteriyor. Sözleşmeler doğru şekilde avukat vasıtasıyla hazırlanmaya çalışılıyor. Projeler eski projeye plan şeması olarak benzer oluşturuluyor. Ancak, uygulama detayları, malzeme seçimleri, şantiye uygulama kontrolörlüğü ve şantiye şefliği süreçlerine gereken önem verilmiyor. Hassasiyet gösterilmesi gereken en önemli detay atlanıyor. Çünkü esas bütçe bu kısımla ortaya çıkıyor. Yukarıdaki fotoğrafları paylaşma nedenim buradaki hassasiyetin gösterilmemesinden kaynaklanan durumun sonuçları olmasıdır. Kentsel dönüşüm süreçlerinde doğru mimari ve uygulama çözümleri yaratarak binalarınızın gerçekten ömrünü uzatırsınız. Bu noktada pdesgn.com PDESGN Mimarlık olarak iş başlangıcından iskana kadar olan sürecinizde bizden hizmet alabilirsiniz.

Hizmetlerimiz: Ön & Konsept Proje, Avan Proje, Uygulama Projesi, Gerekmesi halinde asbuilt proje hazırlanması; belediyede proje onaylatılması, statik, mekanik, elektrik, peyzaj vb. diğer disiplinlerle proje koordinasyonunun sağlanması, saha kontrolörlüğü, vb. şeklinde açıklanabilir. Daha fazlası için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Comments


bottom of page