top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

' Tiny House Resort ' Türkiye'nin yeni trendi mi oluyor?

Güncelleme tarihi: 18 Kas 2021

' Tiny House Resort ' Türkiye'nin yeni trendi mi oluyor? Ahşap bungalov, Glamping çadırı, doğa aşıkları için kamping alanları, yeni trend tiny house işletmeleri, karavan parkı, çadır kampı gibi işletmeleri kurmak için nasıl prosedürler gerekiyor?


Doğa turizmine olanak verecek tüm tesisler için Pdesgn Mimarlık olarak mimari proje ve resmi işler danışmanlık hizmetleri vermekteyiz. Bu hizmetlerimizi iki markamız üzerinden gerçekleştiriyoruz: Bunlardan biri Pdesgn, diğeri ise Casa Lokomotif'tir. Youtube üzerinden de takip edebileceğiniz Casa Lokomotif kanalımızda da belirli periyodlarda paylaştığımız toprak, turizm, imar yönetmelikleri hakkında bu blog sayfamızda da bilgi paylaşmaya başlıyoruz.


Uzun yıllardır mimarlık ve resmi imar süreçleri hakkındaki tecrübemizi turizm mevzuatları kolunda buradan paylaşıyoruz. Tarla, bağ bahçe, zeytinlik, sit alanı arsa / arazi sahiplerinin bugünlerde en yoğun merakı arazilerine tiny house parkı, kamping alanı gibi işletmeleri kurabilir miyiz şeklindedir. Ancak, bu konuda genelleme yapmak pek mümkün değildir.

İmar barışı uygulamaları ile ülkemizde birçok kaçak ya da ruhsatlı yapı kayıt altına alındı. Kayıt altına alınan kaçak yapıların altyapı ve su kullanımları denetim altına alınmadı. Bu sebepledir ki tarlalarda yapılmış kaçak yapılar yapı kayıt belgesi ile varlığını sürdürebilir hale geldi.


Malesef toplum içerisinde hala konteyner, prefabrik sistemle yapılan evler, ahşap bungalovlar vb. fabrika ortamında üretimi sağlanan tüm üretimler sanki izne tabi değilmiş gibi kabul görmeye devam ediyor. Halbuki imar kanununda yer alan yapı tanımına göre hepsi yapı statüsünde ve imar izinlerine tabidir. Yani hangi arsanın, arazinin, toprağın sahibi olursak olalım hepsinin bir kimliği ve kullanım izni var.


Önce hobi bahçesi gibi tek parselin hisselendirilip kiralanması ya da satışına değineceğim. Toprak koruma ve Arazi kullanımı kanunu 2005 yılında hayatımıza girmiş bulunuyor. Bu konunda toprak, arazi, tarım arazisi, mutlak tarım arazisi, tarım dışı alanlar vb. gayet güzel tanımlanmış durumdadır. Bunun yanında il ilçe bazında sulu, ekili, vb. tarım arazilerinin miktarları ile birlikte listelenmiştir. Örneğin; İstanbul'un tarım yapılan ilçeleri şu şekildedir: Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir, Beykoz, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenyurt, Kartal, Pendik, Sancaktepe, Silivri, Şile, Şişli, Tuzla. Bu ilçeler 2005 yılında kayıt altına alınarak kanun maddelerine eklenmiştir. Ancak, değişen yerel yönetimler ve imar planları ile günümüzde tarla vasfında Silivri, Çatalca, Şile ilçeleri dışında verimli toprak sayısının düştüğünü görüyoruz. Giderek verimli topraklarımızı kaybediyor olma riski hobi bahçesi kullanımı ve bu alanlarda konaklama hareketinin başlaması ile de 2020 yılı içerisinde dikkat çekici oldu. Karavan ev kullanımlarını gayrimenkul projesi haline getirerek büyük toprak parçalarının hisseli satışı + tiny house ile pazarlanması konusu gündeme geldi. Halen de bu konuda projeler ve satış yapan firmaların var olduğunu gözlemliyoruz.


Youtube.com/casalokomotif kanalında yaptığım canlı yayında da anlattığım üzere 2020 yılı yaz sonunda Toprak Koruma kanununa bir madde eklendi. Bu maddeyi aynen burada paylaşıyorum :" Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir. Ayrıca bu tüzel kişi hakkında elli bin Türk lirasından ikiyüz elli bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir. Tarım arazisinin bütünlüğünün sağlanması ve tarımsal üretime uygun duruma getirilmesi halinde bu fıkra uyarınca kamu davası açılmaz açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza tüm sonuçları ile ortadan kalkar." denmektedir.

Arazilerinizi imar yönünden değerlendirmek ve geleceğe yönelik planlama yapabilmeniz adına bizden arsa danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz.

İletişim için: info@pdesgn.com


139 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page