top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıPdesgn Mimarlık

Beşiktaş Dikilitaş - Balmumcu - Gayrettepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Mimari Projeleri Hakkında

Güncelleme tarihi: 19 Kas 2021

Beşiktaş Dikilitaş - Balmumcu - Gayrettepe Bölgesi Kentsel Dönüşüm Mimari Projeleri Hakkında bir yazı yazma ihtiyacı duyduk. Bu bölgeye hem dışarıdan gelen müteahhitleri bilgilendirmek hem de mahalle sakinlerine yeni bir bakış açısı kazandırmak ihtiyacındayız. Bildiğiniz gibi Pdesgn Mimarlık sahibi yüksek mimar Pelin Düştegör Beşiktaş'ın eski ailelerinden gelmektedir ve bölgeye çok hakimdir. Hal böyle olunca kentsel dönüşüm süreçlerinde işleyişin yanlışlarını buradan paylaşmayı uygun görmüştür.




Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Artık birçok parselde binamızı müteahhite verelim kar edelim devri bitti. Hatta şuan (bu yazı 18.11.2021'de yazılmıştır) %25 - %75 oranlarda müteahhit malik oranı oluşmuş olmasının yanında daire başına da ortalama 450.000 TL - 550.000 TL mertebelerinde de ödeme çıkmaktadır. Bugünkü koşullarda artan maliyetler, konut satışlarındaki azalma vb. piyasa koşullarında müteahhitler taahhüt yapım şeklinde projelerde yer almaya başladılar.

Bir de eski usül müteahhit bize 3+1 veriyor, müteahhit bize aynı dairemizi veriyor gibi söylemlerin de doğru olmadığını; bu verilerin mimarlık ofisinin verebileceğini yani imar kanunlarına göre parsel bazında çıkacak mimari projeye göre konuşmanın doğru olacağını belirtmekte fayda var.

Dikilitaş'ta dairemizin olduğu apartmanı kentsel dönüşüme sokma fikrimiz oluştuğunda; önce bu bölgeye hakim mimarlık ofisi ile bir araya gelerek binanın güncel imar bilgileri ile yıkılarak yeniden yapılması esnasında haklarımız ve kayıplarımızı tüm mevzuatlar açısından öğrenmemiz gerekir. Bu anlamda adeta bir avukat danışmanlığı alır gibi mimardan danışmanlık almakta fayda var. Bunun yanında maliklerin bütçesi varsa, mimari konsept projelerini hazırlatarak aynı proje ile müteahhitlerden teklif almalarını tavsiye ederiz. Bu sayede oluşabilecek belirsizlikler ve malikler arasındaki anlaşmazlıklar oluşmayacağı gibi; maliklerin arasındaki uyuşmazlıklardan kaynaklanan mahkeme süreçlerinin önüne geçilecek ve müteahhitlerin de para kaybetmesi engellenecektir. Bu sayede zaman ve maddi kaynak tasarrufu ile daha nitelikli bir projenin içerisinde yaşam başlayabilir.


126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page