PDESGN Mimarlık; geleceğin konutlarını ve banyolarını ele aldı. Unicera 2023'te Arkitera'nın davetiyle yüksek mimar Pelin Düştegör “MODÜLER + TEKNOLOJİK + TAŞINABİLİR BANYO PODLARININ YARATILMASI ATÖLYESİ" ni ECA-SEREL standında 12 öğrencinin katılımıyla yürüttü. Yapı Kataloğu'nun davetiyle Velux'un mekan sponsorluğunda "Barınma Pratiklerinde Yeni Arayışlar: Modüler Sistemler ve Çelik" adlı bir sunum gerçekleştirdi. Archnetwork davetiyle Pera Palas'ta Saint Gobain Türkiye davetine katıldık.
2023 yılının Kasım ayı bizim için oldukça yoğun geçti.
PDESGN Mimarlık olarak geleceğin şimdi olduğunu biliyor, tasarım sürecimizi "ekoloji + teknoloji + zeka" üzerine kuruyoruz. Bu bağlamda, çağın gerekliliklerine cevap veren, teknolojiyi kullanan, çevre dostu ve sürdürülebilirlik kriterlerini barındıran, smart tasarımlar üretmeye gayret ediyoruz.
2000li yıllar 1960lı yılların futuristik yıllarıydı. 2000 dendiğinden akıllara bilgisayardan ötesi gelmiyordu. Fakat günümüzde bu pek de korkulduğu gibi olmadı. Makineler hayatımızı kolaylaştıran bir yer edindiler. Makine öğrenmesiyle geliştirilen tasarımların yanında makineler vasıtasıyla fabrika ortamında üretilen bina elemanları ve binalar da dikkat çekmeye devam ediyor. Modüler ve taşınabilir yapılar günümüzde hızla bilinirlik kazanırken, dünyada artan nüfus ve barınma ihtiyacının yanında ekonomik anlamda da kullanıcılarına fırsatlar yaratıyor. Bunun yanında dünyada büyüyen bir alan olan modüler taşınabilir otel odaları ve banyo tasarımları da günümüz turizm yapıları için yapım ve işletme ekonomisi sunuyor.
Bu bağlamda, amacı modüler ve taşınabilir olarak tasarlanmış, fabrika ortamında üretilip paketlenerek sahaya nakliyesi yapılabilen banyo modüllerinin “wellbeing” kavramı gözetilerek zamansızlık algısında tasarlanması olan atölyenin içeriğini tasarlayıp, Unicera 2023'te yürüttük. İnsanoğlunun sağlıklı yaşama zorunluluğunun oldukça önem arz ettiği yeni yaşam döngüsünde dinlenme alanı olan banyoların özellikle de otel banyolarının bu prensipte “renk, doku, ergonomi, yapım teknolojisi, modülerlik” bağlamında yeniden ele alındığı atölye yüksek mimar Pelin Düştegör'ün 4 saatlik moderatör ve yürütücülüğünde gerçekleşti. İçmimarlık, mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı okuyan çeşitli illerden ve İstanbul içindeki üniversitelerden katılım sağlayan öğrenciler arasından endüstri ürünleri tasarımı okuyan bir öğrencinin çalışmasını birinci seçtik.
Barınma Pratiklerinde Yeni Arayışlar: Modüler Sistemler ve Çelik
Profesyonel meslek hayatına çelik yapılar inşa eden bir firmada başlayan yüksek mimar Pelin Düştegör, inşaat sektörünün şimdi ve gelecekteki yapım teknolojilerindeki çözümü ve kolaylaştırıcısını çelik yapı sistemi olarak görüyor. Yapı Kataloğu'nun etkinliğinde sunum yapan Düştegör; çelik yapı sistemiyle inşa edilen ve yapımı başlayacak olan mimari projelerini katılımcılara aktardı. Tiny house karavan tasarımlarındaki başarı ve projelerini de sundu.
Modulario.cz için tasarladığımız enerjisini güneşten alan, bahçe sulamada gri suyunu kullanan, soğutma için mekanik iklimlendirme ihtiyacı olmayan, geri dönüştürülebilir malzemelerle Avrupa Karayolları standartlarında tasarladığımız 4 kişi konaklama kapasiteli tiny house karavan projemiz Ankara'da üretilerek, üretici firmanın Prag'taki showroomuna ulaştı. Geleceğin konutları konulu panel içerisinde yaptığımız sunumda taşınabilir küçük evler konusundaki yaklaşımlarımızı da aktardık.
Saint Gobain Türkiye'nin sponsorluğunda Pera Palas'ta düzenlenen geceye Archnetwork davetiyle katıldık.
Güzel bir atmosferde geçen gece; İlber Ortaylı hocanın sunuşu ve katılımcılara hediye edilen kitabının imza merasimiyle hoş bir anı olarak hafızamızda yer aldı. Geceye sektöre öncülük eden mimarlar katılım sağladı.
Bizden haber almak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz:
Comments