top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

Türkiye'de Tiny House ve Karavan Tercih Farkı

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2022

Türkiye'de Tiny House ve Karavan tercih farkına değinmek istiyoruz. Google aramalarda hala Türkiye genelinde karavan arama tercihlerinin tiny house tercihlerine göre neredeyse 10 katı daha fazla aratıldığı bir gerçek. Türk insanının karavan deneyimi ne kadar azsa gerçek anlamda tiny house tercihi de o oranda az. Son dönemde Muğla ilinde Türkiye genelindeki tercih oranına göre en fazla tiny house eğilimi bu bölgede görülmektedir. Geçtiğimiz yıl ise Sapanca - Sakarya bölgesi revaştaydı. Şile bu konuda turizm yatırımı (tiny house park / resort ) anlamında da uygun arazilere sahip ilçemiz olsa da gerçeği yansıtmayan arsa satış bedelleri sebebiyle yatırımcıları bölgeden uzaklaştırmaktadır.


Tiny house konusu kalıcı konut olarak esasen kalıcı haftasonu evi / yazlık konut yerine tercih ediliyor olsa da bu tercih hala karavan tercih eden kitlenin sayısının yarısına ulaşmadı. Tiny house üretim ve tasarımlarının sınırsız model seçeneği sunması, farklı fiyat skalalarını ortaya çıkartmasının yanında, mimari detaylar, tasarım ve uygulayıcının sektörel tecrübesi, ikinci el satış pazarındaki darlık, vb. anlamında tereddüt ve kararsızlık yaratmaktadır. Danışman olarak ziyaret ettiğimiz birçok tiny house üreticisinde de müşteriye ürün teslim sonrasında kullanıcı memnuniyeti gözardı edildiği oluyor.

Kişiye özel üretilen Tiny House modelleri arsa ile birlikte düşünüldüğü ve yerelleştirildiği zaman iskanlı yapıdan farksızlaşmaya başlıyor. Bu noktada karavan tercih eden kitlenin özgürlük arayışına cevap veremiyor. Casa Lokomotif Tiny House modellerini karavan kullanımına uygun olarak tasarlayıp üretiyor. Bu noktada, 750kg altı ve 750kg üzeri olmak üzere iki ürün grubu karşımıza çıkıyor. 750kg altı modeller 2 kişilik olarak tasarlandı, Binek araçlarla çekilebilir, B sınıfı ehliyet yeterlidir. 750kg üzeri olan karavan ev grupları ise 4x4 araçlarla çekilebilir, E sınıfı uzantılı ehliyet gerekir.

Avrupa'da ve Türkiye'de büyük bir kitle ise motokaravan kullanımını tercih ediyor. İlk bakışta çok mantıklı gözükse de konfor ve lükse düşkün kitle için çekme karavan motokaravan deneyiminden sonra daha cazip hale geliyor. Çekme karavanı kamping alanında bırakarak müstakil aracınızla çevreyi rahatça gezme şansı yakalarken, motokaravanda bu imkanı sınırlandırmak iki ürün grubu arasındaki en büyük ayrımlardan biri oluyor.

251 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page