top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

GES Projeleri (Güneş Panelleri ile kurulmuş enerji santralleri) Arazi Seçimi: Doğal Sit Alanları

GES Projeleri için arazi seçimi : 25 Ocak 2017 tarihli DOĞAL SİT ALANLARINDA GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) İLKE KARARI


Bu yazıda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan ilke kararından bahsediyor olacağız.


Günümüzün artan elektrik fiyatları yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını bir kez daha gündeme getirdi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan iki ayrı güneş enerjisi fuarında da güneş enerjisine talebin arttığını gördük. Bu da enerji sektörünün güçleniyor olduğunu ve Türkiye'nin bu noktada önemli bir konumda bulunduğunu bize bir kez daha gösterdi. Sektöre yeni giren ve yıllardır enerji sektöründe olan birçok firmayı birarada gördük. Casa Lokomotif de güneş paneli kullanıcısıyken şimdi güneş paneli satışına da başladı.


Yatırımcı ve geliştiricilerin hedefi ges yatırımları için arsa seçimi ve doğru arsaya yatırım yapılması yönünde gelişiyor. Bildiğiniz üzere arsa seçimi danışmanlığı hizmetleri Casa Lokomotif'in danışmanlık hizmetleri arasında yer alıyor. Güneş enerjisi yatırımları arsayı bulup üzerine panelleri dizip enerji elde etmek üzerine malesef olmuyor. Burada da proje ve onay süreçlerinden geçilmesi gerekiyor. Bu yatırım için de arsa seçimi ile süreç başlıyor.


Doğal sit alanlarında da ilke kararı gereği ges (Güneş enerjisi santrali) yapmak mümkün, ama nasıl?


Doğal sit alanlarında güneş enerjisi santrali (ges) hakkında yayınlanan ilke kararında;

Doğal sit alanlarında yapılacak GES projelerine ilişkin Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarına gelen başvuruların değerlendirilmesinde bilimsel temele dayalı karar alma bütünlüğünü sağlamak amacıyla Merkez Komisyonu İlke Kararı alınmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir (25 Ocak 2017 günü Resmi Gazete'de yayınlanan Sayı : 29959 dosya).


1. Derece Doğal Sit Alanları, Kesin Korunacak Hassas Alanlar ve Nitelikli Doğal Koruma Alanlarında GES projelerine izin verilmeyeceğine,

2. Derece Doğal Sit Alanları, 3. Derece Doğal Sit Alanları ve Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanlarında;

- GES projelerinin sınırından itibaren Kesin Korunacak Hassas Alanlara en az 300 metre mesafede olması,

- Mevcut ve yapılacak GES projeleri toplam alanının, Doğal Sit Alanının yüzde 10 unu geçmemesi,

koşullarıyla, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri göz önüne alınarak Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonlarınca değerlendirilebileceğine,

Oy birliğiyle karar verilmiştir.


 

Doğal Sit Alanları Ges için tercih edilmeli mi?


Doğal sit alanlarının güneş enerjisi tarlalarına dönüşmesini güneş paneli kurulum danışmanları da güneş paneli satışı yapan firmalar da tercih etmiyorlar.

Herkesin ortak gayesi çatıları güneş panelleri ile zenginleştirmek.




Şehirdeki tüm apartmanların çatılarını güneş panelleri ile tasarlasak neye benzerdi?


Açıkçası bir mimar olarak 2007 yılından beri güneş paneli ve yenilenebilir enerji piyasasıyla haşır neşirim. Geçmiş yıllarda Van'da bir okul projesinde güneş panellerinden bir sistem için çalışmıştık. Onun öncesinde İzmir'de bir gayrimenkul geliştirme projemizin satış ofisinde güneş panelleri kurulumunu ve üretim - tüketim gözlemlemesini yapmıştık. Bu verileri de Breeam sertifikası sürecinde kullanmıştık. Bunun yanında gayrimenkul geliştirme konut projesinin ortak alanlarının enerjisini güneş enerjisinden sağlamayı öngörmüştük. Bu işlemler hep 2010-2012 yıllarını kapsıyor. Henüz böylesi farkındalık ve mevzuatlar ülkemizde yoktu.


Bu deneyimlerimi tiny house karavan projelerimde hayata geçirdim. Türkiye'nin ilk arsa bağımsız güneş enerjili küçük ev projelerini yapan mimarı oldum. Şimdi de sizi güzel bir hayale taşımak istiyorum. Şehirlerde oturduğunuz apartmanların çatılarında güneş santralleri kursak neye benzerdi hayat? Güneşin sınırsız enerjisini kullanmak size de akılcı gelmiyor mu? Eski klişe ve kalıplaşmış bilgileri de unutalım. Artık paneller çok çok verimli ve kirlenmelere karşı bile kendini temizleyen teknolojileri var. Özel montaj aparatları ile rüzgar yükü, kar yükü vb. etkenler de hesaplanarak montaj projeleri ile hazırlanıyor. Estetik kaygılar bizim gibi mimarlık hizmetleri veren ofisler tarafından karşılanıyor. Belediyelerde ilgili izinler alınabiliyor.


Casalokomotif.com/enerji sayfasında en çok satışa konu olan güneş enerjisi ürün gruplarını paylaştık. Ancak, proje bazlı daha kapsamlı farklı ürün grupları ile hizmet verebiliyoruz. Bizden teklif almayı unutmayın.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page