top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

" Hafif Çelik Yapı Sistemi "ne Göre Tasarım ve Uygulama Projelerini Hazırladığımız Projeler

Güncelleme tarihi: 1 Kas 2023

" Hafif Çelik Yapı Sistemi "ne Göre Mimari Tasarım ve Uygulama Projelerini Hazırladığımız Projeler - Türkiye ve Dünyanın çeşitli ülkelerinde


Hafif çelik yapı sistemi, İngilizce adıyla Light Gauge Steel Frame System, 1999 depremi sonrası ülkemizde hızı ve yapım + yaşam ekonomisi sayesinde tercih edilmiş, özellikle az katlı konutlarda tercih edilir hale gelmiştir. Halbuki bu sistem 1900 lü yılların başında Japonya'da yaşanan deprem felaketi sonrası rahmetli anneannemin rahmetli halası ve Türkiye'nin ilk çelik mühendisi, inşaat yüksek mühendis Hürriyet Sırmaçek tarafından 1950 yılı başlarında zelzele mevzusu ülkemizde ele alındığında ortaya konmuş, örneklemelerle tavsiye edilmiştir.


Hürriyet halanın mirası olan konu 20 yılı aşkındır ülkemizde özellikle deprem sonraları sıklıkla hatırlanıp yapılar üretilir, sonrasında da rafa kaldırılırdı. 2015 yılındaki verilerde çelik yapılar Türkiye'deki yapı stoğunun %5'ini oluştururken, çelik konutlar %1'i ancak buluyordu. Buradaki çelik konutlar yalnızca hafif çelik değil tabi, prefabrik adıyla bilinen hafif çelik yapı sisteminden oldukça az ömürlü yapılar da bu orana tabiydi. Ancak, pandemiyle gündemi sıklıkla meşgul eden tiny house akımı hafif çelik yapı sistemini son kullanıcıya tanıttı dersek doğru olur. Tabi faydalarıyla tanıtmış olmaktan bahsetmiyorum. Burada son kullanıcının öğrendiği tek nokta civatalı birleşimle soğuk şekillendirilmiş profillerden hızlıca imal edilen bir üst yapı sistemidir. Hafif çelik yapı sisteminin mimari tasarımla bir bütün olarak ele alınmasının avantajlarına daha sonra değineceğim.

Van'da hafif çelik yapı sistemi ile Akşan yapı tarafından inşa edilen okul projesi tasarımımız
Van'da hafif çelik yapı sistemi ile Akşan yapı tarafından inşa edilen okul projesi tasarımımız

Biz Pdesgn Mimarlık olarak tiny house tasarımlarımızı karavan olarak kullanılacaksa, hafif çelik konstrüksiyon yerine gemi yapım teknolojilerini klavuz alarak üretmeyi tercih ediyoruz.


Hafif Çelik Yapı Sistemi: Eğitim Yapısı Mimari Tasarımlarımız


Akşan Yapı bünyesinde inşa edilen Van ve Libya okullarında hafif çelik yapı sistemi ile mimari tasarımlar gerçekleştirdik. Bu bölümde hafif çelik yapı sistemi ile inşa edilen okul projesi tasarımlarımızı paylaşacağız.





Hafif Çelik Yapı Sistemi: Konut Mimari Tasarımlarımız


Pdesgn Mimarlık ağırlıklı olarak az katlı konut tasarımlarına sahiptir. Biz zemin üzeri 5 kattan az yapıları az katlı olarak tarifleriz. Yapı yüksekliği, yapı kat adedi ile bina yüksekliği bina kat adedi tanımları birbirinden farklıdır. Betonarme yapılıp toprak altında kalan ya da eğimden ötürü açığa çıkan katlar bodrum kat olarak tarif edilir ve bina yüksekliği ile bina kat adedi tanımlamalarında yer almaz. Biz hafif çelik yapı sistemini toprak altında kullanmayız. Ancak, bodrum katları açığa çıkan betonarme inşaatların önlerine yanaşarak bodrum kat seviyesinde hafif çelik yapı sistemini kullanırız.


Türkiye'nin en büyük hafif çelik konut projesi olan ve yüklenicisi Akşan Yapı hafif çelik üreticisi Akkon çelik olan "35.sokak - İzmir"de Breeam yeşil bina sertifikası konusunda denetçi ve müteahhit arasında sürdürülebilirlik koordinasyonunu sağlamıştım. Hafif çelik yapı sistemiyle inşa edilen konut projesi Türkiye'de ve Avrupa'da ilk Breeam interim sertifika alan konut projesi olmuştu. Bu projede sabırla yürüttüğüm disiplinlerarası süreci başarıyla tamamlayarak, bir gayrimenkul geliştirme projesinin nasıl da katma değerle satış rakamlarını üzerine katladığını gördük. Projede yaşam başlamış olmasına rağmen halen daha değer artışı devam ediyor.


Malatya depreminden sonra Yeşilyurt'ta 11000m2 kapalı alana sahip betonarme + hafif çelik yapı sistemi ile inşa edilebilecek setüstü otoparkı da olan bir konut projesi tasarladık. Bu konut projesinde çatılarda güneş enerjisi kullanımını da hayal ettik. PDESGN Mimarlık olarak projelerimizde ekoloji + teknoloji + zeka unsurlarını gözeterek mimari tasarım sürecini başlatıyoruz. Çağdaş yapım sistemleri sayesinde doğaya ve dünyaya dost projeler yaratıyoruz.



Ortadoğu ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde hafif çelik yapı sistemi ile inşa edilen konut projelerimiz. Akşan yapı bünyesinde hafif çelik üretimi Akkon Çelik tarafından yapılmıştır.


Hafif Çelik Yapı Sistemi: Avantajlar ve Dezavantajlar


Hafif çelik yapı sistemi konusunda tecrübeli mimarların tasarımlarıyla inşa edilmelidir. Bu yapı sistemiyle yıllarca yapılar tasarlamış ve detaylar üretmiş mimarlar, sistemin pozitif ve negatif yönlerine olan hakimiyetleri sayesinde oldukça yaratıcı ve konfor seviyesi yüksek mekanlar üreteceklerdir.

Hafif çelik yapı sistemini malzemeye indirgeyecek olursak soğuk şekillendirilmiş galvaniz profiller karşımıza çıkmaktadır. Bu galvaniz sacdan kesme ve bükme işlemleri ile üretilen profiller yine projesine uygun şekilde delinmelidir. Vida montaj delikleri ve tesisat boşlukları proje koordinasyonuna uygun şekilde fabrika ortamında oluşturulmalıdır. Galvanizleme işlemi fabrika ortamında tamamlanmalı sahada galvanizi bozacak en az aktivite yapılmalıdır.

Bu yapım sisteminin en büyük avantajı betonarme yapım sistemlerine göre iç mekanda net alan avantajı sağlamasıdır. Genellikle az katlı yapılar yapmaya olanak taşıyan bu sistem yığma yapı prensibi ile kurgulanır. 100m2 lik bir villa tasarımını betonarme ve hafif çelik yapım sistemine göre tasarladığımızda; hafif çelik yapım sistemi bize 7m2 civarında bir net alan tasarrufu sağlar, bu sayede neredeyse 1 oda kazanırız.

Yapı fiziği anlamında doğru malzeme seçimi ve detay üretimi ile yüksek nitelikte ısı tasarrufu sağlar. Yangın yönetmeliğine ve uluslararası mevzuatlara uygun detay üretimi ile yangın halinde binadan yeterli kaçış süresi imkanı sunar. Yapı elemanlarında doğru katmanlaşma sayesinde ses geçiş kayıplarını minimize eder. Tuğla gibi bir geleneksel yapı malzemesinden çok daha iyi performans gösterdiği kesitler üretilebilmektedir.


Sonuç: Hafif Çelik Yapı Sistemi ile Size Mimari Projeler Üretebiliriz.


2006 yılından beri konusunda uzman ekiplerle hafif çelik yapılar konusunda mimari projeler üretmiş bir mimari ekip olarak size servis vermekten memnuniyet duyacağız. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde ve yurt dışında birçok mimari projenin hayata geçirilmesini sağladık. Bu konuda 1,5milyon m2 tasarım tecrübesine sahibiz.


PDESGN Mimarlık'a dair detaylı bilgi ve referans projelerimizi incelemek için: pdesgn.com u ziyaret edebilirsiniz.

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page