top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

Mekanlarda İnsanları Harekete Geçiren Renkler : Sıcak Renkler Kırmızı mutfak yeme eğilimini arttırır

Mekan tasarımında insanları harekete geçiren, yoğun kullanımında öfkelendiren sıcak renklerden (kırmızı, vb.) bahsetmek mimari tasarımcılara ve üreticilere fayda sağlayacaktır. Çok yeni dün akşam instagram.com/doktorumasordum ile instagram.com/pelin.dustegor yaptıkları canlı yayında sıcak renkler ve bunlardan öne çıkan kırmızı renkten bahsettiler.


Kırmızı renkli mutfaklar psikolojik olarak yeme eğilimini arttırır.
kırmızı mutfak yeme eğilimini arttırır.

Görsel anonim olarak google üzerinden alınmıştır. Kaynağı bulunamamıştır.

Kırmızı mutfak yeme eğilimini arttırır. Kırmızı fast food dükkanı ciroyu arttırır.

Birçok ev hanımının özellikle de Türkiye'de kırmızı renge olan ilgisini biliyoruz. Kırmızıyı biz de çok seviyoruz. Fakat, her son kullanıcı yaşadığı alanı mimari tasarımcıya teslim etmediği için mekan kullanımlarında yanlış seçimler yapabiliyor. Keşke size kırmızılı yemek pişirme ve yeme alanlarında çok fazla vakit geçiren bireylerin sağlık raporlarını ve görüntülerini paylaşabilseydik. Bu verinin kırmızı rengin insanda yarattığı anksiyete ve kortizol hormonu seviyesindeki değişiklikle beraber insülin direncinde de oluşan sorunlar sebebiyle yeme eğiliminde artış olduğunu teorik verilerle söylemek doğru olacaktır. Bu sayede sağlıklı yaşam konusunda danıştığımız hekimlerin yanı sıra mekan tasarımında, evimizdeki tadilatlarda, en basitinden badana boya işlerinizde dahi muhakkak mimar ile çalışmanızda fayda var. Yaşam alanları psikolojik durumumuzu ne kadar pozitif etkilerse bedenimiz de o kadar sağlıklı olacaktır.


Kırmızı mutfak yeme eğilimini arttırır. Kırmızı fast food dükkanı ciroyu arttırır.
Kırmızı mutfak yeme eğilimini arttırır. Kırmızı fast food dükkanı ciroyu arttırır.

Görüntü google aramalar vasıtasıyla bulunmuştur. Kaynağı bulunamamıştır.

Sıcak renklerin sıklıkla tercih edildiği bir diğer mekan ise fast food restoranlarıdır. Dr. Deren Bayram ile yaptığımız görüşme sonucunda çıkarımda bulunduğumuz bir konu da fast food restoranların sıcak renk kullanımı ile işletme giderlerinde sağladığı ucuzluk, bu sayede sürümden kazanma gibi pozitif yaratımlar da söz konusudur.

Dr. Deren Bayram ve Yüksek Mimar Pelin Düştegör'ün sıcak renkler üzerine yaptığı canlı yayın aşağıdaki linkler üzerinden izlenebilir:



18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page