top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

YENİ : LÜKS ÇADIR TESİSLERİ NİTELİKLER YÖNETMELİĞİ

Lüks Çadır Tesisleri ( Glamping Tesisleri) nitelikler yönetmeliği yayınlandı!


"Yönetmeliğin Amacı

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, lüks çadır tesislerinin yüksek kalite standartlarında planlı ve kontrollü gelişiminin sağlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 12/3/1982 tarihli ve 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen kültür ve turizm koruma gelişim bölgeleri ve turizm merkezleri içinde ya da dışında, lüks çadır tesislerinin yerleşim ve kurulum koşullarının belirlenmesine, bu tesislerin yönetim, personel ve işletme özellikleri ile uymak zorunda oldukları fiziki şartların ve işletmecilik esaslarının belirlenmesi ile belgelendirme, kiralanma ve ruhsatlandırma süreçlerine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 2634 sayılı Kanunun 6 ncı, 8 inci ve 37 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır." şeklinde amaç, kapsam ve dayanaklar 23 Eylül2022 tarihinde yayınlanan resmi gazetede belirtilmiştir.


Bu yönetmelik esasen "Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik" dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu konuda yorum yapmak gerekirse, mevcut yönetmeliklerin ifadeleri yatırımcıya yeterli gelmediği için muhtemelen adı lüks çadır yerleşkesi yapmak isteyenler için açıklanmış, nitelik ve niceliklerin, kalitenin tarifi yapılmış. Yurtdışından lüks çadır siparişi verilip istinat duvarları inşa edilip üzerlerine plansızca çadırların yerleştirilmesinin önüne geçilmek istenmiş. Bunun yanında, çadır işletmesinin plan projeye yani bir mimarlık hizmetine gerek olmadığını düşünen yatırımcısına, mimari hizmetin gereklerini hatırlatmış olmuş.


Bu konuda dikkat edilmesi gereken maddelerden biri de;" Yerleşim tasarım ve yönetim planı

MADDE 8- (1)Yerleşim tasarım ve yönetim planı Bakanlıkça yapılır/yaptırılır ya da gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılarak Bakanlığa sunulur.

(2) Bakanlığa değerlendirilmek üzere sunulan yerleşim tasarım ve yönetim planı teklifi kapsamında;

a) Tesiste, hangi alanların ne şekilde ve hangi maksatla kullanılacağı veya korunacağı halihazır durum üzerinde koordinatlanarak gösterilir.

b) Yapılacak ünitelerin büyüklükleri ile kullanılacak çadır malzemesi ve diğer malzemeler belirtilir, detay çizimleri eklenir.

c) Yer altı altyapı ve su temini ağları, kanalizasyon, elektrik, erişim ve park projeleri hazırlanır.

ç) Tesis kapsamında yer alacak diğer kullanımlar (jakuzi, mutfak, banyo-tuvalet, depolama alanı ve benzeri) tanımlanır.

d) Konaklama dışında verilecek hizmetlere dair (spa, restoran ve benzeri) tanımlamalar yapılır.

(3) Yerleşim tasarım ve yönetim planı ekinde, ikinci fıkrada yer alan belgelerin yanı sıra fotoğraf albümü ve drone çekimleri veya üç boyutlu fotogerçekçi illüstrasyonlar ile özel turizm biçimi ve sunulacak hizmetlere erişilebilirlik sorunlarına dair çözüm önerilerinin doğal çevre üzerindeki olası etkilerine ilişkin açıklama raporu iletilir. "


Turizm işletme ya da Turizm Belgesi zorunluluğu vardır.


Lüks çadır tesisi kurmak istiyorsanız, arsa arayışınız da varsa ve bu arsada bu iş olur mu acaba diye düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçerek arsa seçimi danışmanlığı servisimiz için teklif alabilirsiniz. Arsa seçimini gerçekleştirdikten sonra süreç çok hızlı akacaktır. Mimari proje ve diğer hizmetler (işyeri ruhsatı ve turizm belgesinin alınması gibi) tüm adımlarda hizmet vermekteyiz.


Lüks çadır ( glamping ) tesisi için izin gerekir mi?

Glamping tesisi yönetmeliği çıktı mı?

Lüks çadır tesisi için mimarlık hizmeti gerekli mi? PDESGN ve Casa Lokomotif bize servis verir mi?


185 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page