top of page

Mimari Tasarım l İçmimari Hizmetler

  • Yazarın fotoğrafıpelin düştegör

Tiny House Karavan Konsepti ve Tiny House Park Türkiye'de Sürdürülebilir olur mu?

Güncelleme tarihi: 18 Eki 2021

Tiny House Karavan Konsepti ve Tiny House Park Türkiye'de Sürdürülebilir olur mu? Tekerlekli küçük evlere yatırım yapmak akılcı mı? Tiny House diğer adıyla tekerlekli küçük evlerin fiyatları makul mu? Pdesgn Mimarlık olarak şebeke bağımsız tasarlayıp üretimlerini kendi kontrolümüzde yaptırdığımız Casa Lokomotif markası hedeflerini tutturdu mu? Römork karavan mı, motokaravan mı, tiny house mu almalı? Doğaya çıkmak yeni normalin lüksü mü? Dünyadaki turizm davranışını mimarlar olarak yönlendirebilir miyiz?


Bildiğiniz gibi 2018 yılında açtığımız ofisimizin ilk olarak ele aldığı konulardan biri sürdürülebilir tiny house karavan konsepti idi. Bunun da adına Casa Lokomotif demiştik. Casa Lokomotif zaman içerisinde hedeflediği sayıda müşteri bilinirliğini yakaladı. Bunun yanında sektörün danışılan ekibi oldu. Doğa turizmine yatırım yapacak, küçük çaplı kamping işletmesi kuracak ya da tiny house köyü kurmak isteyen birçok yatırımcının arsa seçimi ile başlayan süreçlerinde yanında olarak turizm belgesi alımı, mimari proje hizmeti verilmesi, konsept oluşturulması gibi adımlarda anahtar teslim danışmanlık vermeye başladı. Peki bu danışmanlıklar alınmazsa ne olur? Eksik ya da kulaktan dolma bilgi ile yapılan girişimler süreç içerisinde sıkıntıya düşebilir. Son dönemde günübirlik tesis ruhsatı ile belki bir restoran, belki bir çay bahçesi işyeri ruhsatı olan işletmeler konaklamalı hizmet vermeye başladı. Bu uygulamanın giderek de yaygınlaştığını görüyoruz. Ülkemizde kıyı kanununa göre Turizm bakanlığı uygulama yapmadığı sürece 100m sınırı içerisinde konaklama yapmak mümkün değildir. Bunun yanında denetlenebilir bir işletme olmanız misafirlerinizin sizi tercih etmesinde önemli bir kriter ise, turizm belgenizin olması ve konaklama tesisi olmanız gereklidir. Keza toprak kanununa göre de herhangi bir tarlaya tiny house parkı yapıp bir de arsayı dilimleyerek kiraya vermek, satışını yapmak ve amacının dışında kullanmak 2020 yılı itibariyle suçtur. Tüm bu ve bunun gibi burada sıralamadığımız kanunların varlığı sebebiyle ülkemizdeki konaklama tesislerinin niteliklerini korumak ve standartları yükseltmek adına Pdesgn Mimarlık ve Casa Lokomotif şirketi olarak danışmanlık vermekteyiz.

Tiny House Karavan konseptinin Türkiye'de sürdürülebilir bir araç olmasının önünde esasen bir engel yoktur. Karayollarına uygun ve parklandığınız arsalarda imar mevzuatlarına uygun yaşam biçimleri içerisinde olursanız, müstakil kullanımlarda bir sorun yaşamazsınız. Yine müstakil kullanıcılara tavsiyemiz 8metrelik loft katlı tiny house ürünleri yerine 5,5metre ebatlarında düz yani loft katı olmayan tiny house ürünlerini tercih etmeleridir. Sebebi de şudur ki ülkemiz için tavsiye verdiğimizi hatırlatarak; ikinci el satışı yapılacak tüm araçların Tüvtürk muayene şartı bulunmaktadır. Bu anlamda muayene aşamasında, aracınızı çekeceğiniz araç bulma aşamasında ve aracınıza yaptırmanız gereken bakımlar esnasında büyük ve ağır araçla sorun yaşamamanız adına küçük modelleri tercih edebilirsiniz. Hatta, iki küçük modelin bir büyük model fiyatıyla neredeyse aynı olduğunu da belirtmek isteriz.

Bu sayede doğru ürün seçerek doğru yatırımınızı tamamlamış olursunuz. Burada seçtiğiniz tiny house modelinde kullanılan malzemeler de karayollarına uygun olmalıdır. Üretici seçimi yaparken tüm süreçlerden geçmiş, konusuna hakim markaları seçmeniz akılcı olacaktır. Üretim sayısı ya da kapasitesi üreticinin doğru tecrübede olduğu bilgisini bize vermez. Kendi deneyimi ve müşteri deneyimleri de önemli bir kriterdir. Hepsinin yanında tasarımın da doğruluğu, çevre dostu seçimi ve katma değeri önemlidir. Malesef çok sayıda merdiven altı üretici ve taklit ürün satışını gözlemlemekteyiz. Bunu da üzülerek takip etmekteyiz.


Pdesgn Mimarlık ve Casa Lokomotif kurucusu yüksek mimar Pelin Düştegör, Vitra sponsorluğunda Arkitera organizasyonunda düzenlenen Vbenzeri Buluşmalarda tiny house konusundaki tasarım yaklaşımlarını anlattı. Video üzerine tıklayarak Mimar Can Çinici, Tasarımcı Erdem Akan'ın da konuşmacı olduğu, Hale Acun Aydın'ın moderatörlüğünü yaptığı keyifli sohbeti soluksuz izleyeceğinizi düşünüyoruz. Konumuz "Mimarlıkta çok yönlü tasarım anlayışı" idi.

En çok üzerinde tartışılan konulardan biri de motokaravan mı, römork karavan mı, tiny house mu? Konfor arayışınız ve stiliniz ne ise esasen kişiye göre değişen üç seçenek diye söyleyebiliriz. Belki de zamana yayarak kiralama yapabilir ve size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Evet belki de yeni normalde doğada olmak yeni lüksümüz olacak. Oteller müşterilerine alternatif konaklama hizmetleri sunmaya başlayacak. Turizm belgesi edinmiş tiny house köyleri ile doğa turizmine kapılarını açacak...

Biz de tüm bu hizmetleri vermeye devam ediyor, sektördeki danışanlarımıza bu konuda da yol arkadaşı olmayı sürdürüyoruz.

+902124035476


bottom of page